Thursday, September 22, 2005

Tom Kha Gai


Recept voor Tom Kha Gai

Tijdens een vakantie in Thailand hebben wij een bezoek gebracht aan de Chiang Mai Cookery School. (http://www.thaicookeryschool.com). Ook al zeg ik het zelf, sinds dit bezoek draai ik een aardig soepje in elkaar.

Op onderstaande foto zijn Sanne en Edward in actie bij de Chiang Mai Cookery School.




Op de foto zie je vooral Sanne geniepig lachen. Zij had op dat moment dan ook snode plannen. Een beetje kok legt immers haar eigen details in het gerecht. Echter kok Sanne schoot hier in wat door. Zij liet alle ingredienten die haar niet aanspraken achterwege (denk aan pepers) en deed hiervoor in de plaats een dubbele hoeveel ingredienten die haar wel aanspraken (denk aan palm suiker). Tijdens het proeven van de Red Curry leidde dit tot een nogal vreemde gelaatstrekking op het gezicht van de chef kok.

Met name de Kippensoep sprak erg tot onze verbeelding, al was het maar omdat dit het eerste gerecht was en we nog niet propvol zaten van al het eten. Wij waren namelijk zo slim geweest riant te ontbijten voor de kook-cursus. Dit was overbodig! We hebben vijf gerechten gekookt en ook (gedeeltelijk) opgegeten. Dit terwijl twee gerechten per dag normaal voor ons was. Anyway, dit was dat overheelijke kippensoepje met kokosmelk dat wij aldaar gekookt hebben.




Het recept voor 6 personen

1 liter kippenbouillon (tablet)
4 fijngeknipte stengels citroengras (sereh)
1 galangawortel (laos) in plakjes
10 verse limoenblaadjes (djeroek poeroet) in reepjes
2 eetlepels vissaus1 eetlepel suiker
2 blikjes kokosmelk (santen)het sap van
3 citroenen

8-10 gekneusde rode pepertjes
1 grote kipfilet in blokjes

Breng de bouillon met het citroengras, de galanga en de limoenbladeren aan de kook en laat ± 10 minuten zachtjes koken.Voeg de vissaus en de suiker toe en laat ± 5 minuten koken.Voeg al roerend de kokosmelk en het citroensap toe en laat ± 5 minuten koken.Roer de rode pepers en de kip erdoor en laat 2-3 minuten koken.


1 Comments:

Blogger Unknown said...

Laat ik rond dezelfde tijd exact dezelfde cursus hebben gedaan. In Chiang Mai. Alleen het recept is totaal anders, gek hé. Als volgt:

Het recept voor 4 personen

300 gram kipfilet
500 ml dikke kokosmelk
250 ml dunne kokosmelk
200 gram champignons of andere paddestoelen
5 dunne plakjes van Laoswortel
2 stengels citroengras
4 shallotjes grof gesneden
10-15 kleine rode pepers in de lengte gesneden
3-4 verse limoenblaadjes gescheurd van de stam
3 eetlepels fishsaus
2 eetlepels citroensap
verse koriander fijn gesneden
optioneel: 2 lente uitjes, gesneden

Stop de dikke en de dunne kokosmelk in een wok of een pan op hoog vuur.
Voeg de laos, citroengras, rode pepers en champignons erbij en laat het geheel koken.
Bak de kip een minuut of 5 en voeg deze dan bij de soep en roer. Voeg dan de fishsaus
en de limoenblaadjes toe en breng het geheel weer aan de kook.
Voeg de helft van de koriander toe en zet het vuur uit. Voeg het citroensap toe.
Garneer met de rest van de koriander en de lente uitjes.

eet smakelijk...

succes verzekerd

10:13 AM

 

Post a Comment

<< Home