Thursday, February 23, 2006

Saigon

B.e.e.r.-Index Saigon

Weer zo'n Vietnamese Kletser. En natuurlijk weer hoog in de B.e.e.r.-Index. Saigon onderscheidt zich door eenvoud en bescheidenheid. Alleen verkrijgbaar in flessen van 0,45 liter, in Vietnam ook wel bekend als een "kleintje pils". Bescheiden om haar matige alcoholpercentage van 4,3 procent. Het berijden van een brommer na het nuttigen van wat pilseners is in Vietnam uberhaupt geen probleem, maar als je hier dan toch rekening mee wil houden in Saigon wellicht een geschikte keus. Alhoewel, dit is wel een gerstennat dat naar meer smaakt dat weer minder bevordelijk is voor het verkeer. Voor wie wat moeite heeft met dit laffe alcoholpercentage (of gewoon snel lam wil worden), is het niet meteen over te stappen op Heineken of Tiger. Nee, er bestaat ook zo iets als Saigon Export. Een wat straffer pilsje dat wat ruw op de tong ligt. Je ziet ze wat minder dan de normale Saigon die te herkennen is aan de wit met groene etiketten. Export draagt een wit met rood etiket.

Ik heb er vele dagen veldwerk aan moeten besteden, maar ik ben er toch achter gekomen dat dit bier gebrouwen wordt in Zuid Vietnam. Om precies te zijn in de stad Saigon. In de straten van Saigon zie je op iedere straathoek wel een stalletje waar een koude Saigon geserveerd wordt. Of als je pech hebt een warme Saigon met ijs. Volgens de locals is het tijdstip van de dag voor het nuttigen van een Saigon totaal irrelevant. Van 's morgens tot 's nachts, een Saigon gaat er altijd in.

Hoe verder je noordelijk reist, hoe moeilijker het wordt een Saigon te bemachtigen. Vraag dus nooit in Hanoi naar een koude Saigon. Dit is het zelfde als in de Jordaan vragen of Feyen#!$%%^&# vanavond nog moet spelen. Toch is het jammer dat Saigon niet overal te verkrijgen is, een Saigon is immers niet te versmaden. En voor het geld hoef je het ook niet te laten, een Saigon kost zelden meer dan 50 cent.

B.e.e.r.-Index: 30,5
Smaak: 7,5
Doordrinkfactor: 9
Locaties: 7
Look & Feel: 8
Bonuspunten: Min één voor de warme Saigon die geserveerd werd met ijs.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home