Friday, June 30, 2006

Chang

Beerindex Chang

Culinair gezien is Thailand is vooralsnog HET hoogtepunt van onze reis. Zo'n heerlijke Tom Yam soep, een rode curry of rijst met Basilicum en pepers? Het is allemaal heerlijk. Of wat dacht je van zo'n Pad Tai noodle met limoen, suiker en van die stukjes pinda? Lekker hoor. Zonder uitzondering was alles dat wij in Thailand aten heerlijk. En het grote voordeel is dat zo'n beetje alle gerechten prima samen gaan met een groot glas bier. Chang wel te verstaan, want dat is de echte shit. Waar je in Nederland Grolsch drinkt, neem je in Thailand een Chang. Logisch verhaal.


In de reisverhalen is al regelmatig gerefereerd naar het gevoel alsof er een olifant op je hoofd zit na het nuttigen van enkele Pilseners. In het overgrote deel van deze gevallen is de boosdoener Chang. Complimenten voor de brouwer, aangezien Chang de Taise vertaling van Olifant is. Oftewel, niets dan eerlijkheid en duidelijkheid van de brouwer van Thailands nummer 1 bier. Tja, wellicht is Singha wel meer verkocht, maar dat spul mag eigenlijk geen bier genoemd worden. Nee, in Thailand draait het om Chang. Grote flessen Chang om precies te zijn. Of nog exacter: ijskoude grote flessen Chang bier. Heerlijk!

Over die grote flessen kan je kort zijn. Prachtige fles! Op het etiket staan twee stoere olifanten met kun hoofd tegen elkaar aan te beuken. Zoals eerder aangegeven: precies het gevoel dat je hebt nadat die fles leeg is. Voor de rest niets dan onverklaarbaar Thais gebrabbel op de fles. Prima, al dat gelul hoef je toch niet te begrijpen. Chang heeft trouwens ook kleinere flessen, handig als het erg warm is (dit komt wel eens voor in Thailand). Het is een enkele keer voorgekomen dat zo'n grote fles warm is voor hij leeg was. Een heel enkele keer maar hoor! Echt een uitzondering. Maar goed, voor dit geval zijn erg dus kleine flessen Chang. En er zijn blikjes. Handig, aangezien deze sneller koud worden in de koelkast. Oftewel, goed beleid van de makers van Chang.

Hoe zit het met de smaak? Laten we het er op houden dat Chang geen bier voor mietjes is. Het is een straffe pot waar niet mee te spotten valt. Of anders gezegd: Als je Chang drinkt weet je dat je bier aan het drinken bent. Dit in tegenstelling tot Australisch bier, waarbij je nogal eens denkt dat je kraanwater te pakken hebt. Kort maar krachtig samengevat: Chang smaakt!

Tot nu toe niets dan lof, maar er is wel iets vreemds aan de hand. Aangezien deze index objectief is en de auteur goudeerlijk, kan het volgende niet verzwegen worden. Er bestaat zo iets als Chang Light. DIT IS EEN GROTE SCHANDE. Zo, dit gezegd hebbende volgen hier de verzachtende omstandigheden. Het normale Chang bier is zoals eerder aangegeven een akelige knaller. Het bier bevat dan ook 6,4 procent alcohol. Da's best veel. Bijvoorbeeld bij het ontbijt is Chang daarom minder geschikt. Maar geen nood, er is dus Chang Light, een fris bier met slechts (ruim) vier procent alcohol. Op de foto wordt de Auteur op heterdaad betrapt met een Chang Light, waarvoor de oprechte excuses. Op de foto het bewijs.


Het was ook slechts in het kader van het onderzoek ten behoeve van deze bier-index. De auteur belooft met de hand op het hart dat het slechts één fles betrof en dat hij het heeft uitgespuugd.

Afijn, samengevat kent Chang op de Light variant na alleen maar pluspunten. Fijn biertje!

B.e.e.r.-index: 31
Smaak: 7
Doordrinkfactor: 7
Verpakking: 10
Locaties: 9
Bonuspunt: 1 voor de het doffe gevoel in je hoofd, 's morgens vroeg.
Strafpunten: 3 voor de Light variant