Friday, April 07, 2006

BeerLao

B.e.e.r.-Index BeerLao

Laos is weer echt zo'n land waar alles om bier lijkt te draaien. Op iedere straathoek kan je wel terecht voor een koude kletser. Niet alleen de toeristen, maar juist ook de Lao zelf drinken graag een biertje. Maar hoe kan het ook anders, men heeft BeerLao! Dit betreft echt een brouwsel dat moeilijk te overtreffen is. Dat bleek ook toen de Denen de trots van Laos overnamen (het moet wel een vijandige overname geweest, de laffaards). De Denen gingen meteen orde op zaken stellen en voerden menige "productverbetering" door. Maar wat bleek in de smaaktesten? Iedere verandering was een verslechtering voor de smaak! Sinds die dag is BeerLao weer gewoon Beerlao, een absoluut top-pils.

Ondanks het feit dat het drinken van een BeerLao een ervaring is die met geen pen te beschrijven is, zal ik toch wat informatie verschaffen over zo'n typisch BeerLao moment. Het begint met het bestellen. Waar je in Nederland specifiek om Grolsch moet vragen, of waar je in Vietnam soms moet kiezen uit 10 merken, is het in Laos niet nodig het merk te specificeren. Vraag simpelweg om een biertje en je weet zeker dat er een vette fles BeerLao van twee derde van een liter voor je neus gezet zal worden. Behalve in Vientiane, de thuishaven van de brouwerij. Daar kan je nog wel eens verrast worden met een (ook niet te Versmaden) "tapje". Het opdienen van BeerLao gebeurt zonder toestanden, maar wel altijd met een glas voorzien van BeerLao logo. Alle glazen in Laos hebben namelijk een BeerLao logo, dus ook cola (sorry voor het woord in deze rubriek) en watermeloenshakes worden geserveerd in een BeerLao glas. Tevens zijn alle parasols en bijna alle t-shirts in Laos ook voorzien van het BeerLao logo.

De aanblik van zo'n fles is er één die je niet snel vergeet. Het kleurgebruik op het etiket correspondeert met het bier: fris, vrolijk en onweerstaanbaar. Hoewel het inschenken een feest is, lijkt het soms wel uren te duren.

En dan volt de onvermijdelijke eerste slok, ookwel de essentie van HET BeerLao moment genoemd (of door sommigen de essentie van het leven). Op zo'n moment schieten de vreemdste dingen door je hoofd. Associaties zoals kabbelende bergbeekjes, zwemmen met dolfijnen, dubbele loopings in achtbanen, vlinders, onbewoonde eilanden en zelfs Grolsch zijn veel gehoord. De smaak en frisheid van dit bier zijn nauwelijks te overtreffen. Na die eerste slok is er geen weg meer terug. Genieten tot de laatste slok.

Er zijn nog wel wat vreemde en zelfs verwarrende zaken rondom BeerLao. Om maar met het ernstigste feit te beginnen: er is ook zo iets als BeerLao Light. Ongetwijfeld een idee van de Denen, ik heb in ieder geval nog nooit een Lao aan een Light biertje gezien. Meteen opheffen zou ik zeggen. Daarnaast bestaan er ook kleine flessen. Gelukkig zeldzaam, maar ze bestaan wel. En dan is er iets als Lao dark, een donker bier. Over al deze duistere praktijken kan ik verder niets melden omdat ik mij er natuurlijk niet mee heb ingelaten. Je hebt er ook niet veel last van omdat ook de Lao alles behalve de normale BeerLao links laat liggen. Verstandig.

En nu maar wachten tot nederland bevrijd wordt en BeerLao ge-exporteerd wordt naar ons kikkerland.

B.e.e.r.-Index: 36
Smaak: 10
Doordrinkfactor: 9
Locaties: 8
Look & Feel: 9
Bonuspunten: heeft BeerLao niet nodig

0 Comments:

Post a Comment

<< Home